Blog Foodie Friday

Sinner Sunday: Kerst Panna Cotta

Geen Foodie Friday deze keer, het dessert dat ik voor tweede kerstdag ga maken had iets meer tijd nodig! Een echte kerst-panna cotta met rode bessengelei naar het recept van Matt Preston uit zijn kookboek Fast, Fresh & Unbelievably Delicious. Om te voorkomen dat ik op tweede kerstdag met een mislukt gerecht aan zou komen heb ik het eerst een keer uitgeprobeerd. Lees hier het recept en hoe het gelukt is!

 

Ingrediënten

Voor de gelei:

 • 125 g verse of bevroren rode bessen
 • 100 ml water
 • 30 g fijne kristalsuiker
 • 1 1/2 gelatineblaadje of 3/4 tl gelatinepoeder

 

Voor de Panna Cotta

 • 500 ml slagroom
 • 350 ml volle melk
 • 100 g fijne kristalsuiker
 • 1 vanillestok, in de lengte gespleten, merg eruit geschraapt
 • 5 gelatineblaadjes of 2 1/2 tl gelatinepoeder
 • verse bosvruchten

 

De bereiding

 1. Gelei. Maak de gelei een dag van tevoren. Controleer de inhoudsmaat van je puddingvorm, ik heb hier een mooie kerstboomvorm besteld. De inhoud moet, met bovenstaande ingrediëntenlijst, 1 liter zijn. Is de inhoud van de vorm meer of minder dan moet je dit aanpassen. Mijn vorm is iets groter en volgende keer moet ik zeker meer gelei maken.
 2. Doe voor 150 ml gelei het fruit, water en de suiker in een hittebestendige komen en dek deze af met magnetronfolie. Zet de kom 30 minuten boven een pan zacht koken water. Hierdoor komt het sap uit het fruit vrij. Zeef het mengsel en meet 150 ml vloeistof af. Ik had met bovenstaande ingrediënten precies 150 ml vloeistof.
 3. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de hete vruchtensiroop tot ze volledig opgelost zijn. Schenk de vloeistof in de puddingvorm en laat de gelei volledig opstijven in de koelkast. Ik heb het er een volle nacht en dag in laten staan, toen was het perfect opgestijfd.
 4. De Panna Cotta bereid je de dag erna. Breng de slagroom, melk, suiker, het vanillestokje en het vanillemerg tegen de kook aan. (Het hoeft absoluut niet te koken! Hierdoor krijg je sneller een velletje op de melk. Gebruik ook zeker volle melk, ik had alleen halfvolle melk in huis. Hierdoor is de panna cotta iets minder stevig en romig geworden, maar nog wel lekker!)
 5. Neem de pan van het vuur en gooi het vanillestokje weg.
 6. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp de blaadjes uit en roer deze door de hete room, tot de blaadjes helemaal opgelost zijn.
 7. Zet de room in de koelkast (nog niet in de vorm!) en laat deze staan totdat het heel koud en redelijk dik is. Als je het iets sneller wilt laten gaan kun je het ook even in de vriezer zetten, houd het dan wel goed in de gaten. het moet natuurlijk niet zo dik worden dat je het niet meer uit de kom kunt schenken.
 8. Schenk de room over in de vorm met gelei tot de vorm helemaal vol is. Zet de vorm vervolgens weer in de koelkast en laat het geheel goed opstijven. Ook dit is met een nacht en een dag wel klaar.
 9. Als de Panna Cotta goed is opgestijd haal je deze uit de koelkast en houd je de vorm 2 seconden in heel heet water. Dit kan het beste in de gootsteen. Vervolgens kun je de vorm boven een serveerschaal omkeren en de Panna Cotta er zacht uitschudden. Ik heb de vorm iets te lang in het water gehouden waardoor deze er zo uitviel. Maar misschien is dat ook wel door de siliconenvorm die aankoeken/vastplakken voorkomt.
 10. Serveer de Panna Cotta met het verse fruit en eet smakelijk!

 

Zoals gezegd heb ik een aantal dingen niet helemaal volgens het recept gedaan. Mijn vorm heeft een inhoud van 1,05 liter. Ik dacht dat dit niet een heel groot verschil zou maken, maar ik heb toch wat minder gelei dan ik had willen hebben. Daarnaast had ik geen volle melk in huis. Hierdoor is de Panna Cotta minder vol en romig. Dit ga ik dus zeker in huis halen voor tweede kerstdag. Ik dacht dat het maken van Panna Cotta moeilijk zou zijn, maar met dit recept ging het eigenlijk heel gemakkelijk. Zorg voor een goede planning en dan komt het zeker goed. Een ideaal kerst recept wat mij betreft!

 

Ik geef dit recept een 9! Het is makkelijk en super lekker.

 

Wat ga jij maken voor kerst?

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Barbara
  21/12/2014 at 15:00

  Jummie, ziet er heerlijk uit! Kom je een stukje brengen?

 • Reply
  Maxime
  16/12/2015 at 16:12

  Voor hoeveel personen is dit recept?

  • Reply
   Laura Kuiper
   16/12/2015 at 19:39

   Hallo Maxime,

   Wij hebben hier destijds met 6 personen van gegeten en we hadden toen ruim voldoende. Dat was natuurlijk wel na een goede kerstmaaltijd.

Leave a Reply