Blog Personal

David Attenborough: A life on our planet

Laatst hebben wij de documentaire van David Attenborough – A life on our planet – gezien. Super indrukwekkend weer. Ik heb toen mijn gedachten op papier gezet en deel het nu ook hier. Zoals gezegd vond ik het behoorlijk indrukwekkend en wil ik er nu ook echt wat aan gaan doen! Wat ik dacht en wat ik wil gaan doen lees je in deze blog.

David Attenborough - A life on our planet

Mijn gedachtes over A life on our planet

Ook al weten we ergens wel dat we iets moeten doen, een film als deze drukt je weer met de neus op de feiten. En ik denk dan, waarom gaan we hier niet honderd keer harder mee bezig dan we nu doen? Waarom kijken we niet naar de oplossingen die aangedragen worden en passen we die niet toe?

En dan hoor je dat we het afgelopen jaar weer meer vlees zijn gaan eten. Dit moet echt stoppen! Laten we met z’n allen afspreken om te proberen steeds minder vlees te gaan eten. Ik zeg niet dat je vegetariër moet worden, maar vlees zou weer iets moeten worden wat je niet altijd eet. Een luxe product.

Maar ook blijft de discussie over het terugdringen van de CO2 uitstoot. Gaan we dat wel halen? Is het wel realistisch? Volgens mij moeten we gewoon de schouders eronder zetten en er voor gaan toch! Waarom doen we dat nu nog niet?

Om de economie? Die is zo omdat wij deze zo hebben gemaakt. Dan kunnen we toch ook met z’n allen bedenken hoe dit anders moet? Anders, zodat we in de toekomst nog een economie hebben waar we ons zorgen over maken?

Ik wil graag later ook nog kunnen genieten van deze fantastische planeet, en zoals het nu gaat kunnen we dat vergeten. Dan komen er meer en meer natuurrampen aan en moeten we manieren verzinnen om te overleven in plaats van te genieten. In de documentaire wordt dit heel goed weergegeven, en daar word ik niet vrolijk van.

A life on our planet - Genieten van deze planeet! Wandelpad in Ischgl Oostenrijk

Noem mij een millenial

Noem me een milennial, maar ik hoop toch echt dat we meer gaan beseffen dat we snel moeten acteren. Dus:

 • een visverbod in bepaalde gebieden (1/3 van alle vis gebieden) om ervoor te zorgen dat in de beschermde gebieden weer meer ruimte is voor de vis om te leven. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er vis naar de vis gebieden komt en hebben we meer dan genoeg!
 • Stimuleren van herbeplanting van inheemse boom soorten. Laten we de bossen weer terug brengen! Laten we de aarde weer longen geven
 • Dieet aanpassen. Mensen zijn geen echte vlees eters, dus laten we stoppen met elke dag vlees eten en meer plantaardig eten! Dit scheelt echt zoveel!
 • Stoppen met die fossiele brandstof. Niet meer in investeren ook. Investeren in duurzame energie die komt van de bronnen die er op aarde zijn. Zon, water, wind en aard warmte
 • Stoppen met excuses maken waarom het niet lukt. We zijn slim genoeg om het wel te laten slagen. Niet naar de beren op de weg kijken maar naar de mogelijkheden

Zoals David Attenborough zegt: let’s go from a world where we are apart from nature to a world where we are a part of nature

Hoe wij meer duurzaam geen leven - A life on our planet. Stuwmeer vlakbij Ischgl in Oostenrijk

Wat gaan wij veranderen?

En ja, ook hier in huis wil ik graag wat dingen veranderen. Het gaat niet over een nacht ijs, maar met kleine stapjes komen we er wel. We zijn eigenlijk al een hele tijd bezig. Zo hebben we:

 • Nog maar 1 auto in plaats van twee. En dan ook gelijk een met een beter energielabel. Nog geen elektrische auto, dat is helaas nog niet bereikbaar.
 • We koken elektrisch. Dit huis had al zonnepanelen op het dak zitten, daar maken we nu nog beter gebruik van.
 • We eten minder vlees. In ieder geval 1 keer per week eten we vegetarisch. Heel veel vaker lukt niet in een keer. Ids is een echte vleeseter, dus dat pakken we langzaam aan. Uiteindelijk zou ik graag toe willen naar zoveel mogelijk vegetarisch en dan, wanneer we wel vlees eten, echt goed vlees halen bij een biologische slager.
 • Meer opletten met boodschappen doen. Zoveel mogelijk zonder verpakking kopen. Ik heb ons al op de wachtlijst voor Pieter Pot gezet, maar dit kan nog wel even duren. Tot die tijd dus zoveel mogelijk zelf producten zonder verpakking kopen. En we kijken meer naar mogelijkheden in de buurt zoals bij de dorps moestuin.
 • Kleding kopen. Ook hier let ik meer op wat ik koop. Ik kijk eerst goed of ik het wel echt nodig heb en als dat zo is ook waar ik het koop. Welke merken zetten zich echt in voor een betere wereld. Dan kom je niet altijd bij de goedkoopste optie uit, maar de kwaliteit is vaak echt veel beter dan van de goedkopere ketens. Ook wil ik meer gaan kijken naar vintage/tweedehands kleding.

Dat zijn de stapjes die we al genomen hebben, maar we willen nog meer doen. Zeker na het zien van A life on our planet. Een aantal dingen zijn echt meer lange termijn, maar andere dingen kunnen we al sneller doorvoeren.

 • Van bank wisselen. We zitten nu bij de ING en die investeert dus gewoon nog steeds in fossiele brandstoffen. Daarom willen we graag overstappen naar een andere bank. Enig issue is (en ja dit is een luxe probleem), dat die bank nog geen apple pay ondersteunt. We hopen dat dit snel gebeurt.
 • Nog minder vlees eten. Zoals gezegd bouwen we dit langzaam af.
 • Onze CV ketel verruilen voor een warmtepomp. Echt een wat meer langetermijndoel, hier moeten we nog iets meer voor sparen.
 • Een moestuin aanleggen. De plannen zijn er al, hopelijk hebben wij volgend jaar een moestuin! En met een beetje overtuiging van Ids komen er wellicht zelfs een paar kippen!
 • Goed kijken naar wat we kopen, zijn er duurzame opties/alternatieven? Dan gaan we daar zeker weten voor!

Hoe draag jij jouw steentje bij? Ik ben benieuwd! En heb je wellicht nog tips voor kleine dingen die je kunt aanpassen die een groot effect hebben?

Door de wolken heen zie je een bergkam - Ischgl Oostenrijk

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply