Blog Personal

Personal: Het FODMAP Dieet, de eliminatiefase

Een tijdje terug schreef ik al dat ik vanwege mijn PDS ging beginnen aan het FODMAP dieet. Nu ik dit schrijf zijn we al weer wat weken verder en wil ik jullie graag een update geven. Wat zijn mijn ervaringen, en hoe ga ik nu verder?

De eliminatiefase

Vier weken lang heeft de eliminatiefase bij mij geduurd. In deze fase moet je alle voedingsmiddelen die hoog in FODMAP zijn vermijden. Zo mag je geen tarwe eten, geen lactose, en een aantal groentes en fruitsoorten niet meer. Hier had ik een hele lijst van. In het begin was dit best lastig, maar je raakt er best snel aan gewend.

Eigenlijk merkte ik na week 1 al verschil. Mijn buik was een stuk minder opgeblazen en ik had bijna geen pijn meer. Dat maakt het natuurlijk wel wat makkelijker om het dieet ook goed vol te houden. Want geen koekjes eten was voor mij toch best moeilijk…

Het was wel lastig om te bedenken wat je nog wel kan eten. Je denkt al snel in de geijkte gerechten, een AVG of glutenvrije pasta met zelfgemaakte saus. Maar om dat nou de hele week te eten. Dus ging ik op zoek. Op zoek naar andere recepten. Op The FODMAP Friendly Kitchen heb ik er zeker een aantal gevonden, maar ik heb ook goed gekeken naar wat we normaal aten en die gerechten zo aangepast dat het nog wel kon!

Favoriet recept

Een van mijn favoriete recepten tijdens de eliminatiefase was een tortilla schotel met kipstukjes, rode paprika en tomaat. Hier bovenop een saus van lactosevrije kwark en zoete chilisaus. Daarbij heb ik ook een simpele salade met komkommer, tomaat en augurk gemaakt.

FODMAP Friendly Tortilla Schotel

Ingrediënten:

 • Tortillachips
 • Rode paprika
 • Tomaat
 • Kipstukjes
 • Gerapste oude kaas (Goudse)
 • Lactosevrije kwark
 • Zoete chilisaus
 • Komkommer
 • Augurk

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Snijd de rode paprika in stukjes
 3. Snijd de tomaat in kleine blokjes
 4. Bak de kipstukjes. Dit kan in olijfolie, maar ik heb het ook in knoflookolie gedaan met paprika kruiden
 5. Voeg de paprika en tomaat toe en bak dit even mee
 6. Vet een ovenschaal in
 7. Meng de lactosevrije kwark met de zoete chilisaus, ik gebruikte ongeveer 3 eetlepels kwark en mixte hier 1 eetlepel saus doorheen, maar het is maar net wat jij lekker vindt!
 8. Vul de schaal met een laagje van de kipstukjes en groenten
 9. Verdeel hierover een beetje van het kwark/chilisaus mengsel
 10. Bedek met een laag tortillachips
 11. Maak zo nog een laag en eindig met de chips waarop je een ruime hoeveelheid van de geraspte kaas strooit
 12. Zet de schaal ongeveer een kwartier in de oven, totdat de kaas gesmolten en goudbruin is
 13. Maak ondertussen de salade door de komkommer, tomaat en augurk in stukjes te snijden en te mixen
 14. Eet smakelijk!

Het vervolg: de herintroductie

Nu, na de eliminatiefase komt de volgende fase. De herintroductie. Ik moet toegeven, ik had verwacht dat ik wat meer mocht, maar het is een fase waarin je per week een groep gaat toevoegen. Ik ga beginnen met de groep waarin ook gluten vallen. Wat ik moet doen is op een maandag beginnen en dan of 2 sneetjes brood eten (met gluten) of vijf eetlepels ‘gewone’ pasta. Gaat dit goed? Dan mag ik dit woensdag nogmaals doen. Gaat het niet goed? Dan moet ik wachten tot de donderdag. En zo ga je kijken of je hierop reageert. Na deze week stop je weer met het eten van gluten en ga je verder met een andere groep. Bij mij gaat de fase in totaal 6 weken duren (ipv 5) omdat er een week wintersport tussen zit.

Tijdens die week ga ik mij zo goed mogelijk aan het dieet houden natuurlijk, maar ik heb ook pepermuntolie capsules besteld. Deze capsules zorgen ervoor dat je geen buikkrampen krijgt, of in ieder geval minder. De capsules kan ik innemen voordat we uit eten gaan zodat, wanneer ik per ongeluk iets verkeerds inneem, ik niet teveel pijn krijg. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat!

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Dirk
  10/03/2019 at 17:05

  Goh Laura, goed om te horen dat je na een week al verschil merkt. Hopelijk gaat het net zo voortvarend in de volgende fases. Succes!

Leave a Reply