Sinds iets meer dan een week hebben wij een super schattig mannetje bij ons in huis. Een heel lief, wollig, Finse Lappenhond reutje. In deze blog lees je meer over waarom wij zo graag een hond wilden, waarom dit ras en meer. Plus natuurlijk super cute foto’s van onze hond Bøkko de Finse Lappenhond.
Waarom een hond
Ik wilde heel graag weer een beestje in huis. Ik vind dat zo gezellig. Een kat of hond, dat maakte mij niet zoveel uit. Ids is echter niet een katten mens en dus is de keuze voor een hond gemaakt. We hebben wel goed gekeken of we dit konden doen. Zouden we niet teveel weg zijn, waardoor de hond de hele dag alleen is? Hebben we alles ervoor over, een puppy is veel werk. Na veel nadenken bleek dat het allemaal zou lukken. En dus gingen we verder zoeken.
De Finse Lappenhond
Welk ras zou het beste bij ons passen? Om de zoektocht niet helemaal vanuit niks te beginnen hebben we een lijstje met eisen opgesteld:
- Een middelgrote hond (niet te groot, niet te klein)
- Een hond die goed met kinderen kan (ivm met de neefjes en nichtjes)
- Een hond die wel sportief is, ik wil er graag mee gaan hardlopen
- En vooral: een gezonde hond. Niet een doorgefokt ras met veel problemen.
We vonden het vooral belangrijk dat het een gezond ras zou zijn. We hebben zeker bewust gekozen voor een rashond ipv een hond uit het asiel. Met een asielhond weet je soms niet goed waar je aan toe bent. Ids heeft wel wat ervaring met het opvoeden van honden, maar echt ervaren zijn we niet. Een asielhond verdient meer ervaring.
Met deze eisen lijst zijn we gaan zoeken. Welke rassen passen hierbij? Dit bleek niet heel veel. Veel rassen zijn zo doorgefokt dat er ziektes ontstaan. Denk aan kanker, heupproblemen en meer. Bij de Finse Lappenhond is dit niet het geval. Er zijn zeer strenge eisen aan het fokken verbonden waardoor ziektes geen kans krijgen. Een teefje mag drie nestjes krijgen en een reu mag maximaal 7 keer dekken. Ook wordt de stamboom van zowel het teefje als het reutje helemaal uitgeplozen om er zeker van te zijn dat ze niet ergens familie van elkaar zijn.
De Finse Lappenhond – Officieel naam is Suomen Lapinkoira – is een rendierhoeder en werd ook gebruikt om de kinderen van rendierhoeders ’s nachts warm te houden. Het zijn dus sportieve beestjes, goed met kinderen en super gezond. Tel daarbij op dat het ook nog eens hele mooie honden zijn en wij waren verkocht. Hieronder de beschrijving van het ras:
De Finse Lappenhond heeft een vriendelijke uitstraling. Is zeer verdraagzaam t.o.v. kinderen, schrander, speels, leergierig, moedig, trouw en aanhankelijk aan het gezin. Ietwat eigenzinnig, zoals de meeste Arctische rassen, maar ook gevoelig. De teef is meestal wat “deemoediger” dan de reu. Tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aan gaan. Ze kunnen prima overweg met andere huisdieren en passen zich ook gemakkelijk aan aan verschillende omstandigheden. Ze blaffen als ze opgewonden raken door spel, als ze iets interessants ontdekken of om te waarschuwen. Er is sprake van een latent jachtinstinct. Een instinct niet zozeer om prooi te vangen, maar te traceren, hoewel ze muizen als lekkere snack zien.
De Finse Lappenhond behoeft een zachte (belonen, prijzen) doch consequente opvoeding. Het is van nature een hond, die zijn omgeving in de ruimste zin van het woord wil ontdekken. Hun nieuwsgierigheid om prikkels die ze horen, zien en vooral ruiken (zeker in een nieuwe omgeving) te onderzoeken kan ertoe leiden dat de hond zelfstandig op pad gaat. De Finse Lappenhond is echter ook een hond die graag de aandacht van mensen krijgt en bij hun in de buurt wil zijn, waardoor ze bereid zijn zich te schikken in grenzen die worden gesteld. De kunst van het opvoeden van een Finse Lappenhond is de balans vinden tussen het de ruimte geven aan en het op tijd bijsturen van deze van nature sterk ontwikkelde nieuwsgierigheid. Ze leren snel en omdat ze graag willen samenwerken zijn ze makkelijk te trainen, zij het dat afwisseling nodig is anders zorgen ze zelf voor de gewenste variatie.
Bij het hoeden van de rendierkudde werkte de Finse Lappenhond op flinke afstand van zijn baas. Hij moest daarom zelf zijn taak “zien” en uitvoeren zonder daartoe een commando te krijgen. De Finse Lappenhond is daardoor zelfstandig, intelligent en een beetje eigenwijs.
Al deze eisen zorgen er alleen wel voor dat de Finse Lappenhond niet veel voorkomt in Nederland en er ook flinke wachtlijsten zijn voor de nestjes. Wij hebben ons bij drie fokkers ingeschreven en hebben ongeveer een jaar gewacht. Dit is de gemiddelde wachttijd. Uiteindelijk hebben wij onze Bøkko mogen ophalen bij kennel Suolampi in Giethoorn. Het laatste nestje van deze fokkers.
Bøkko de Finse Lappenhond
Nadat we ons hadden ingeschreven gingen we alvast opzoek naar namen. We wilden graag een naam met twee lettergrepen (dat schijnt beter te zijn voor honden), het moest Scandinavisch zijn en een beetje stoer :) We hebben een shortlist gemaakt en een aantal namen ook een paar dagen hardop genoemd. Bøkko beviel het beste en dus hebben we daar voor gekozen. Het betekent ook nog iets als beschermer, leuk toch? Hierna wat leuke foto’s van de eerste dagen van Bøkko de Finse Lappenhond. Wil je meer zien? Volg dan de #bokkothelappie op Instagram!
2 Comments
Jan Koetse
24/02/2020 at 17:35Wij hebben ook Finse lap met de naam Kaija. Onze eerste hond en wezijn uitermate blijmet onze lieverd!
Laura Kuiper
27/02/2020 at 21:10Ah wat leuk! Wij zijn ook heel erg blij met onze Bokko, hij doet het zo goed!