Blog Personal

Personal: Elke dag hoofdpijn

Elke dag hoofdpijn? Ja, je leest het echt goed. Sinds een onschuldige griep in januari heb ik bijna een half jaar lang elke dag hoofdpijn gehad. En niet een klein beetje, maar dusdanig erg dat ik een tijd niet gewerkt heb en een hele tijd slechts 50%. Op het moment gaat het gelukkig al een stuk beter en ben ik dit weer aan het opbouwen. In deze blog lees je alles over de afgelopen tijd, wat de oplossing bleek te zijn en hoe het verder gaat.

Hoofdpijndossier

Na de wintersportvakantie in januari kreeg ik een griep. Niks ernstigs, duurde een dikke week en toen ging ik weer aan het werk. Ik had nog wat hoofdpijn, maar met paracetamol dacht ik het wel te kunnen onderdrukken. Helaas was dit niet het geval. De hoofdpijn werd steeds erger waardoor ik op een gegeven moment in een meeting zat en het idee had dat ik zweefde. Niet goed. Dus weer naar huis. Ik dacht dat ik de griep gewoon nog niet goed verwerkt had. Nog maar even in de ruststand dus.

Helaas bleek rust niet te helpen. En ondertussen werkte paracetamol ook al niet meer, na twee weken slikken ben ik daar dan ook mee gestopt. Volgende stap, naar de huisarts.

Spanningshoofdpijn

De huisarts heeft mijn verhaal aangehoord. Gezien mijn bloeddruk en alles goed was, dacht hij al snel aan spanningshoofdpijn. Om andere dingen uit te sluiten moest ik ook een bloedonderzoek laten doen. En toch ook nog naar de praktijkondersteuner doorverwezen om te kijken of het niet ergens anders aan lag. En om migraine uit te sluiten ook maar twee weken een migraine pil gebruiken.

Ik heb de pil keurig geslikt, maar die veranderde helaas niks aan de situatie. De hoofdpijn bleef en werd niet minder erg. Ondertussen ben ik naar de praktijkondersteuner geweest, heb een test gemaakt en besproken. Ook hier kwam niks uit. Ik was niet gevoelig voor stress, angststroonissen of andere zaken die de hoofdpijn zouden kunnen verklaren. Terug naar de huisarts dus.

Ondertussen ben ik trouwens ook naar de fysio geweest. Kijken of die iets kon betekenen. De spieren in mijn schouder/nek zaten compleet vast. Hier is een behandelplan voor opgesteld, hij verwachtte dat het met een paar behandelingen wel minder zou worden. Na de eerste behandeling (kraken, los masseren en meer ruimte in de nek creëren) had ik een halve dag minder pijn. Yes! Eindelijk iets wat in ieder geval een beetje werkt.

Bij de huisarts werd weer de bloeddruk gemeten en moest ik toch ook maar foto’s laten maken van de holtes. Uit het bloedonderzoek was ook al niks gekomen, op papier was ik kerngezond. Om de ergste pijn te kunnen onderdrukken kreeg ik Oxazepam voorgeschreven, voor de echte erge dagen. Ik heb dit een keer gebruikt, het deed niks, dus ook snel weer mee gestopt. Foto’s laten maken, maar je raad het al, hier kwam ook niks uit. Wederom terug naar de huisarts, het ging maar niet voorbij. En dus uiteindelijk een doorverwijzing gekregen naar de Neuroloog.

1 april zou ik naar de neuroloog gaan. Helaas stak COVID-19 hier een stokje voor, het werd afgezegd. Wanneer ik wel naar de neuroloog kon was niet bekend. Ik moest het afwachten. Omdat de hoofdpijn maar niet minder werd, ook de fysio behandelingen hielpen niet langer dan 1 dag, ben ik naar de huisarts gegaan. Een nieuwe dit keer, mijn oude huisarts was net met pensioen gegaan.

De nieuwe huisarts heeft het hele verhaal doorgenomen en ook doorgesproken met mij. Wederom bloeddruk meten etc. Alles weer goed. We moesten toch echt maar wachten op de neuroloog. In de tussentijd had hij echter wel een medicijn wat volgens hem zou moeten helpen. Naproxen. Dus dit opgehaald, samen met maagbeschermers, bij de apotheek en keurig gaan slikken. Ik moet zeggen, het verminderde de pijn zeker, maar weg was het nog niet.

Ontspanning

Ondertussen ben ik hard op zoek gegaan naar manieren om te ontspannen. Om de hoofdpijn te ontsnappen. En dat heeft naar een aantal nieuwe hobby’s geleid. Naast lekker lange wandelingen met Bøkko (vond hij ook niet erg), ben ik ook gaan puzzelen. Echte ouderwetse legpuzzels. Op de een of andere manier was dit erg ontspannend. Ik hoef er niet teveel bij na te denken en de tijd gaat snel voorbij. Dus, als het kan, pak ik lekker kneuterig een legpuzzel erbij. Ik heb zelfs een puzzelmat gekocht!… En verder lekker boeken lezen, ik heb een e-reader aangeschaft die erg rustig is voor de ogen, en middagdutjes doen.

Om de spieren te ontspannen ben ik ook begonnen aan Yoga. En dat blijf ik zeker doen! Het was even wennen, soms werd het allemaal wat te zweverig, maar ik vind het nu heerlijk. Ik krijg er echt rust door en het is goed voor de spieren.

Lekker wandelen met Bøkko - Hoofdpijndossier

Naar de neuroloog

De laatste week van april werd ik door het ziekenhuis gebeld, ik mocht een afspraak maken bij de neuroloog! 11 mei was het eindelijk zo ver, ik mocht naar het ziekenhuis. Het hele verhaal weer doorgenomen met de neuroloog. Deze had al snel een verklaring. Van medicijnen afhankelijke hoofdpijn. Ja, je leest het goed. Alle medicijnen die ik had genomen hebben de hoofdpijn alleen maar gevoed. De hoofdpijn is ontstaan door de griep, maar door de hoeveelheid medicijnen die ik ertegen heb geslikt is het er afhankelijk van geworden. Nieuwe medicijnen hielpen even, maar dan had ik weer nieuwe nodig. Dit kan overigens alleen met hoofdpijn gebeuren. Andere soorten pijn worden (is mij verteld) niet afhankelijk van medicijnen.

Om er echt zeker van te zijn dat dit het was is er ook nog en MRI gemaakt. Je raad het al, helemaal goed. Niks op te zien. De uitslag was dus definitief medicijn afhankelijke hoofdpijn.

Deze diagnose was toch wel zeer frustrerend. Het kwam heel vaak voor zei de neuroloog. Als dit dan zo is, waarom weten huisartsen dit dan niet? Waarom blijven zij medicijnen voorschrijven terwijl dit het alleen maar verergerd? Ik had al zo veel eerder hiermee geholpen kunnen worden als de huisarts mij eerder had verwezen.

Ok, goed. Wat er is gebeurd kunnen we niet veranderen. Door naar een tijd waarin ik niet meer dagelijks hoofdpijn heb. Dat is het doel.

Niet meer elke dag hoofdpijn

Ik moest van de neuroloog per direct met de medicatie stoppen die ik had gekregen. Ook mocht ik absoluut geen paracetamol meer slikken tegen de hoofdpijn. Ik kreeg een ander soort medicijn, een soort antidepressiva (hele lage dosis) die het pijnprikkelsysteem helpt te resetten. Mijn hoofdpijn moest bij wijze van afkicken van de medicijnen.

De eerste twee weken kon het zijn dat het echt weer een stuk erger zou worden. Gelukkig viel dit mij heel erg mee. Ik kon gewoon nog de halve dagen werken, wat ik ervoor ook deed. Daarna was ik wel helemaal kapot, maar het ging.

En nu twee maanden verder? Geen hoofdpijn meer! Ik ben rustig het werk aan het opbouwen. Voor de vakantie werk ik een week weer 8 uren per dag, en dan kan ik na de vakantie weer 100% beter gemeld worden. De medicijnen ben ik aan het afbouwen en hopelijk ben ik dan ook na de zomer helemaal medicijn vrij!

Hoofdpijndossier afgesloten

Na een half jaar is het hoofdpijndossier dus bijna afgesloten. Hoewel de diagnose in het begin erg frustrerend was heb ik mij erbij neer kunnen leggen. Het gaat nu zo’n stuk beter en ik ben erg blij dat het niks ernstigers bleek te zijn. Ik kan weer normaal werken, ik ben weer aan het sporten en voel mij echt een heel stuk beter. Medicijnen zal ik niet snel meer slikken, maar dat lijkt mij niet een heel groot probleem. Leven zonder hoofdpijn, nooit gedacht dat ik dat zo kon waarderen. Ik neem het in ieder geval niet meer voor lief! In alle onderzoeken/doktersbezoeken ben ik er wel achter gekomen dat er zoveel mensen zijn met elke dag hoofdpijn, zonder een hele duidelijke reden. Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat het bij mij te verhelpen was.

Dus, heb jij hoofdpijn? Paracetamol is niet erg, maar let wel op dat je het niet te lang doorslikt. Met een paar dagen moet het echt wel voorbij zijn! Is dat niet het geval? Ga dan naar de huisarts en laat het onderzoeken.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply