Blog FODMAP

FODMAP: de herintroductiefase

Een tijdje geleden schreef ik dat ik was begonnen aan het FODMAP dieet en de eliminatiefase had gehad. Inmiddels zit de herintroductiefase er ook alweer op! In deze fase ga je in stappen kijken of je tegen bepaalde groepen (FODMAP’s) helemaal niet kunt of juist wel. In deze blog leg ik je meer uit over de fase en hoe het mij vergaan is!

FODMAP de herintroductiefase

De herintroductiefase

De herintroductiefase begin je wanneer de PDS klachten zijn verminderd. Bij mij was dit al na 1 week eigenlijk het geval, maar ik heb de eliminatiefase drie weken lang volgehouden om te zorgen dat het helemaal rustig was.

Waarom herintroduceren? Omdat je natuurlijk wilt weten waar je lichaam op reageert. Door de FODMAP’s een voor een te herintroduceren weet je of je voor bepaalde groepen gevoelig bent. Op die manier kun je kijken hoe je een aangepast dieet kunt gaan volgen.

Zoals in mijn vorige post al gezegd, ben ik begonnen met de groep waarin onder andere gluten vallen. De Oligosachariden. Hierin vallen zowel fructanen als galactanen. Dus naast tarwe, rogge en gerst ook ui, knoflook, en kikkererwten. Ik ben met deze groep begonnen omdat wij in die week ook op wintersport gingen naar Tsjechië en ik wist dat het goed eten daar iets moeilijker zou worden. Iets met een grote kans op gluten en knoflook. Deze week heb ik dan ook twee keer gedaan, zodat ik het thuis ook nog een keer echt goed kon doen.

Verloop van de herintroductiefase

De fases starten op maandag. In die week test je de groep meerdere keren, omdat je ook klachten kunt krijgen door bijvoorbeeld stress. Wanneer je op maandag iets hebt gegeten en geen last hebt gehad, dan mag je het woensdag nogmaals testen. Heb je na het eten van maandag wel klachten, dan mag je donderdag pas weer opnieuw testen. Heb je op woensdag klachten dan mag je pas op vrijdag weer testen. En zo doorloop je dus de vijf weken.

De herintroductiefase heb ik redelijk gemakkelijk doorlopen. Ik weet na deze vijf weken in ieder geval dat lactose echt iets is waar ik op reageer, maar bijvoorbeeld ook ui en knoflook. Gluten zelf zijn gelukkig niet het probleem. Hoe ik dan reageer? Opgezwollen buik, heel veel buikkramp (echt van die dubbel liggen in de foetus houding kramp) en dat de hele avond lang. En dan tot twee dagen erna nog steeds het gevoel dat het niet goed zit.

FODMAP friendly mugcake

Hoe nu verder?

Het FODMAP dieet is niet een tijdelijk iets. Ik zal de rest van mijn leven proberen om zo weinig mogelijk FODMAP’s te eten, maar het is niet zo dat ik ze helemaal niet kan eten. Wanneer ik bijvoorbeeld pasta wil eten, gewoon lekker met gluten, dan kan dat. Ik zal dan alleen de rest van de dag proberen geen gluten te eten. Op die manier houd je het in balans en zal de emmer (je buik) niet overlopen en is er dus ook minder kans op klachten.

Daarnaast is het nu een zaak van dingen weer gaan eten, een voor een kijken of ik ergens op reageer of niet en in welke hoeveelheid ik het kan eten. Het kan namelijk ook zo zijn dat ik op bijvoorbeeld een halve appel niet reageer, maar wel op een hele appel.

Nog best een weg te gaan dus, maar met de uitkomst van deze twee fases ben ik al heel gelukkig! Ik voel me echt een stuk beter en kan vooral ook beter identificeren waar de klachten vandaan komen. Dit maakt het natuurlijk ook een stuk makkelijker om het allemaal vol te houden.

Ook ben ik wat meer foodinstagrammers gaan volgen die FODMAP vriendelijke recepten plaatsen en heb ik een kookboek gekocht. Hier lees je later meer over op mijn blog!

Heb jij ook last van PDS of een gevoelige darm? En hoe ga jij hiermee om? Let me know!

FODMAP de buik situatie

Denk jij er ook over om het FODMAP dieet te gaan volgen? Dan adviseer ik echt om naar een diëtist te gaan, deze kan goed kijken naar jouw situatie en of het zal helpen. Daarnaast kijkt een diëtist ook naar de voedingsstoffen die je nodig hebt, dat deze niet ontbreken in je dieet.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply