Blog

Social Media: te mooi om waar te zijn?

De video en haar verhaal vliegen het internet over. Iedereen heeft ervan gehoord. Het Australische meisje Essena O’Neill, met een half miljoen volgers op Instagram en veel betaalde opdrachtgevers, stopt met Social Media! Althans, ze stopt met het mooier maken dan het is.

Social Media, het begin voor Essena O'Neill

Wat er is gebeurt

Essena is al van jongs af aan bezig met social media, met meer volgers en likes krijgen. En dat gaat goed. Ze vergaart veel volgers op diverse kanalen en uiteindelijk zelfs een half miljoen volgers op Instagram. Dit valt ook op bij bedrijven en dus krijgt ze betaald om bijvoorbeeld een bepaald jurkje te dragen op een foto. Maar de druk wordt haar te groot. Het altijd perfect op de foto moeten staan en doen alsof je leven helemaal perfect is eist haar tol.

Daarom besluit Essena ermee te stoppen. Ze sluit haar Tumblr en verwijderd ruim 2.000 foto’s van Instagram. Hier verandert ze ook haar naam in Social Media is Not Real Life en verandert de beschrijvingen bij de foto’s. Je leest nu precies wat er schuil gaat achter elke foto.

Social Media Essena O'Neill

Wat vind jij

Ik merk zelf dat ik toch vaker vrolijke dingen online zet en wanneer het wat minder ga vooral veel minder post. Maar ik vind niet dat iedereen alles hoeft te weten over de dingen die ik mee maak. Nee, ik probeer geen perfect leven te creëren op de kanalen, maar wil ook niet alles prijsgeven.

De meningen over het verhaal van Essena zijn erg verdeeld. Aan de ene kant heb je mensen die dit toejuichen. Die willen dat dit soort mensen een rolmodel worden en jongeren laat zien dat het leven niet perfect is en dat je niet moet proberen dit te zijn. Wees jezelf, zo ben je veel mooier. Aan de andere kant heb je de mensen die niet per se negatief tegenover Essena’s initiatief staan, maar die niet denken dat het iets gaat veranderen. Daarvoor zijn er teveel mensen die alleen de positieve en mooie kant van het leven laat zien. En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die denken dat ook deze move helemaal geacteerd is. Essena krijgt ook nu weer heel erg veel aandacht via Social Media, en dat voor iemand die claimt ermee gestopt te zijn. Dit zou volgens deze groep precies zijn wat ze wilde bereiken.

Ik sta een beetje tussen de eerste twee groepen in, maar waar ik erg benieuwd naar ben is jullie mening. Vinden jullie ook dat Social Media teveel gebruikt worden om een perfect leven te laten zien wat mensen eigenlijk helemaal niet leiden?

https://instagram.com/essenaoneill/

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply