Blog recensies

Recensie: De Test van Joelle Charbonneau

Ik ga lekker! Ik heb dit jaar alweer drie boeken uitgelezen. Mijn doel voor 2015 was om 15 boeken uit te lezen, dat moet met dit tempo wel gaan lukken. Zeker als je boeken als De Test van Joelle Charbonneau kunt lezen. Lees hier meer over het boek en wat ik ervan vond

De Test van Joelle Charbonneau

Samenvatting

De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan De Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor De Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar De Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Kan Cia de mensen die het dichtst bij haar staan wel écht vertrouwen, of is niets wat het lijkt? (bol.com)

De Test is een zogenaamde dystopische thriller. Dystopische boeken gaan over een wereld met vooral negatieve kenmerken, het omgekeerde van een utopie. Vaak speelt het verhaal zich af in de toekomst en worden de mensen die in deze wereld wonen onderdrukt door de regering of een dictator. Dit genre is de laatste tijd erg populair. Denk aan boekenseries als The Hungergames, The Maze Runner en meer.

 

What I Think

Hoewel de Test vaak wordt vergeleken met The Hungergames kan ik het hier niet helemaal mee eens zijn. Ja, ook in dit verhaal zit een spelelement, maar het gaat hier niet alleen om het vermoorden van andere spelers. Bij de Test worden de mensen uitgedaagd, getest om te kijken of zij de wereld er weer bovenop kunnen helpen. Het gaat meer om de kennis die ze in huis hebben en of die genoeg is.

De wereld is verwoest na de zeven oorlogsfasen, de mensheid heeft hier een grote rol in gespeeld. Ik moet zeggen, dit spreekt mij erg aan. Op dit moment zijn wij de wereld toch ook aan het leegplukken en ik kan niet anders denken dan dat de wereld een keer gaat reageren. In het boek hebben ze het over aardbevingen, overstromingen en orkanen als manieren waarop de Aarde terug vecht. Dit is niet heel erg onrealistisch, lijkt mij.

Het boek sleept je mee in het verhaal van Malencia Vale. Het laat je zien dat de wereld van de Test, die zo mooi wordt voorgedaan, echt niet zo mooi is. Dat het heel erg dubbel is, je wilt graag naar de universiteit en helpen de wereld weer op te bouwen, maar je wilt niet de brute acties ondernemen die soms van je verwacht worden.

Na het lezen van de eerste pagina’s had ik mijn twijfels, het kwam wat kinderlijk over. Maar hoe meer ik in het verhaal kwam hoe sneller deze twijfels verdwenen. Door het verhaal vanuit Malencia te vertellen groei je als het ware mee op. Je wordt in het verhaal gesleept en komt er niet meer uit. Ik heb het boek dan ook in twee dagen uitgelezen. Je wilt gewoon weten hoe het verder gaat!

Erg leuk gedaan, aan het einde van het boek staat het eerste hoofdstuk van het volgende boek. De Test is het eerste boek uit de trilogie. En ook het eerste hoofdstuk van het boek de Studie is erg meeslepend, dit ga ik dan ook zeker snel bestellen!

Ik geef dit boek een 8. Het is meeslepend en laat je goed nadenken over wat wij eigenlijk met de wereld aan het doen zijn. Ik zeg niet dat ik nu een wereldverbeteraar wordt, maar je plaatst het wel wat meer in perspectief! De Test grijpt je, sleept je mee in het verhaal en laat je niet meer los!

 

Laura Kuiper

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Barbara
  19/01/2015 at 09:16

  Goed geschreven recensie! Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt.

 • Reply
  Deborah
  19/01/2015 at 10:11

  De hungergames vond ik echt een goed in elkaar gezet verhaal. Was ook erg spannend en meeslepend. Ik ga dit boek ook op mijn lijst zetten!!

  • Reply
   Laura Kuiper
   20/01/2015 at 14:46

   De Hungergames trilogie is ook erg goed inderdaad! Die had ik ook zo uit, maar bij de Test had ik toch meer het idee op te groeien met de hoofdpersoon. Dus zeker een aanrader voor je To Be Read lijst!

Leave a Reply