Blog recensies

Recensie: Lord of the Flies

Het heeft even geduurd, mijn leesdip. maar tijdens de XMAS Bookathon van Oh My Book heb ik dan toch de klassieker Lord of the Flies van William Golding gelezen. Lees hier wat ik van het boek vind!

Lord of the Flies - William Golding

Samenvatting

When a plane crashes on a remote island, a small group of schoolboys are the sole survivors. From the prophetic Simon and virtuous Ralph to the lovable Piggy and brutish Jack, each of the boys attempts to establish control as the reality- and brutal savagery-of their situation sets in.

A teacher himself, Golding clearly understood how to interest children with a gripping story and strong, sympathetic characters. The novel serves as a catalyst for thought-provoking discussion and analysis of universal issues, not only concerning the capabilities of humans for good and evil and the fragility of moral inhibition, but beyond. (Bol.com)

What I Think

Ik moest echt in dit boek komen. Dit lag niet zo zeer aan het ‘literaire’ karakter van het boek, maar vooral aan mijn eigen motivatie. Ik zat in een enorme leesdip. Maar toen ik er eenmaal inkwam las het boek goed weg. Het boek is destijds geschreven als tegengeluid. Alle boeken gingen over jongens en mannen die helden waren. Maar wat als ze dat nou niet zijn? Want gebeurt er als ze in een onhoudbare situatie komen, zijn ze dan wel zo lief? Deze situatie wordt duidelijk in dit boek geschetst. Volgens William Golding de waarheid, maar wie zal het zeggen. Het is in ieder geval eens iets anders dan de verhalen die altijd goed aflopen.

Leuke extra: de intro van Stephen King. Hierin verteld hij hoe hij het boek heeft ervaren en wat volgens hem de essentie van het verhaal is. Altijd leuk om te lezen.

Ik geef dit boek een 7. Het is zeker een boek dat je gelezen moet hebben, vooral vanwege de gedachtegang. Mijn favoriete boek is het echter niet, de schrijfstijl is goed en het verhaal loopt ook goed, maar het sprak mij gewoon niet heel erg aan.

Heeft een van jullie dit boek ook gelezen? Ik ben heel erg benieuwd naar wat jij er van vond!

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Gerda
  02/01/2016 at 12:20

  Ik heb dit boek ooit gelezen voor mijn boekenlijst op school. Wat ik zo interessant vond, is het feit; wat gebeurt er en hoe reageren mensen wanneer er totaal geen bestuur, regels en wetten meer zijn? Dan komt het natuurlijke ‘oergedrag’ van mensen naar boven. Zeker een interessant boek, leest lekker weg, maar niet een topper. Ik geef het boek een 8, maar dat is meer om de indruk die het verhaal heeft achtergelaten bij me. Het is meer dan 20 jaar geleden dat ik het heb gelezen, maar het verhaal is me altijd bijgebleven.

 • Reply
  Henriëtte
  02/01/2016 at 12:27

  Da’s alweer lang geleden dat ik dit boek gelezen heb. Wat me bij gebleven is, is de varkenskop op een stok om het zogenaamde beest te verdrijven. Hoewel ik niet van heel veel heb met boeken die op fictie gebaseerd zijn, vond ik ook toen al dat dit ‘verhaal’ ook zomaar realiteit zou kunnen worden. Ik vergelijk het boek weleens met de ‘film’ The Beach (heb boek nooit gelezen) over backpackers die in een commune op een eiland (het paradijs) leven.

  • Reply
   Laura Kuiper
   02/01/2016 at 13:43

   Dat blijft je inderdaad wel bij, dat stuk uit het boek. De film ken ik niet, maar wellicht goed om die ook eens te kijken ter vergelijking!

Leave a Reply