Blog

Love: mijn dove kat Diablo

Het is alweer twee en een half jaar geleden dat wij Diablo uit het asiel hebben opgehaald. Een, toen nog, erg bange witte en vooral 100% dove kat. Het heeft even geduurd maar inmiddels is hij helemaal op zijn plek en weten wij hoe we met hem moeten communiceren. Omdat ik hier destijds graag meer informatie over had willen vinden schrijf ik nu deze blog. Dus mocht jij een dove kat hebben, hier een aantal tips over hoe je met hem of haar kunt communiceren!

 Diablo in een doos

Diablo

Diablo is mijn knuffel, echt ik houd van dat beestje. Maar dat is niet altijd zo geweest.. Wij hebben Diablo uit het asiel gehaald toen hij ruim 10 jaar was. Hij is op straat gevonden en ze weten niet hoe lang hij buiten heeft geleefd en wat er daarvoor oa gebeurd. Ben en ik waren niet echt op zoek maar een kat, ok ik misschien stiekem wel, vooral omdat we op een flat wonen en vinden dat een kat naar buiten moet kunnen. Maar toen vond ik Diablo, omdat hij doof is mag hij eigenlijk niet naar buiten. Ideaal dus voor ons! 1 juli 2012 hebben we Diablo opgehaald.

Hoe lief het beestje er ook uit zag, dat was hij absoluut niet. Hij was zelfs zo agressief dat we erover hebben gedacht hem terug ge brengen. Dat klinkt hard maar we zaten onder de littekens en wisten gewoon niet hoe we er,de om moesten gaan. Omdat ik Diablo niet terug wilde brengen ben ik gaan zoeken naar tips voor het omgaan met een dove kat. De belangrijkste tip doe ik toen heb gevonden is het communiceren via trillingen. Op die manier voelt hij je aankomen en schrikt hij minder. Dit was een goed begin.

 

Het aaien was lastig, waarschijnlijk is Diablo vroeger mishandeld want met een vlakke hand naar hem toe gaan resulteerde in twee poten met nagels diep in je arm. Langzaam leerde we steeds meer over de gebaren die we wel en niet konden maken, nu weten we hoe we hem wel kunnen benaderen.

We hebben Diablo nu ruim twee jaar en hij is echt helemaal anders dan in het begin. Nu komt hij graag bij ons zitten en we mogen zelfs op zijn buik aaien. Hij vind het absoluut niet leuk als we weggaan en dat laat hij goed horen. Schreeuwen dat ie kan! Het is echt een heel lief beest geworden, hij laat het alleen wel weten als hij ergens geen zin meer in heeft.

Onze dove kat Diablo

Hoe om te gaan met een dove kat

Ben en ik hadden graag meer informatie willen hebben over het communiceren en omgaan met een dove kat, vandaar dat ik deze blog schrijf. Natuurlijk is het bij elke kat weer anders maar ik hoop dat deze tips je in ieder geval op weg helpen! De belangrijkste tip die ik mee kan geven is dat je geduld moet hebben. Leer elkaar kennen, na een tijd ken je jouw kat en kent de kat jou. Dat is het belangrijkste.

  • Dove katten reageren goed op trillingen. Probeer dan ook bijvoorbeeld harder je voeten neer te zetten als je naar ze toeloopt, dan weten ze dat je eraan komt.
  • Bovenstaande is ook erg belangrijk als je een deur opent! Katten horen niet dat je eraan komt dus blijven ze doodleuk voor de deur zitten wat resulteert in een klap tegen het hoofd, laat dus duidelijk weten dat je eraan komt en doe de deur voorzichtig open.
  • Praat wel tegen de kat. Ook al hoort je kat niks, ze kunnen er behoorlijk zenuwachtig van worden als je niet praat. Dit is tenminste zo bij Diablo. Waarschijnlijk reageren ze op de beweging van je mond en misschien zelf wel op de trilling in je stem. Maak dus gezellig een praatje!  Dove katten mauwen wel, en houden zo hele gesprekken tegen je. (Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de persoonlijkheid van je kat, maar Diablo houd soms hele gesprekken)
  • Leer jezelf en de kat bepaalde gebaren aan. Gebarentaal helpt in de communicatie. Als de kat iets doet waarvan je het niet wil moet je een gebaar vinden dat dat duidelijk maakt. Wij klappen of maken hetzelfde gebaar dat je maakt naar een klein kind, met je wijsvinger. Als Diablo op de tafel zit slaan we met een vlakke hand op de tafel.  Als we willen spelen dan tik ik vaak met het speeltje op de vloer. En als ik wil dat Diablo naar mij toekomt dan klap ik met mijn hand op mijn dij. Het voelt misschien wat raar, maar het werkt echt!
  • Maak wel een duidelijk onderscheid tussen negatieve en positieve gebaren. Beide doe je met je handen, een kat kan daardoor bang worden als je wilt aaien. Dit is ook een stuk gewenning, na een tijdje wordt het steeds duidelijker.
  • Kijk goed naar de lichaamshouding. Je kunt aan een kat duidelijk zien wanneer de kat op zijn gemak is. Hebben ze de oren plat op het hoofd, dan kun je ze beter even met rust laten. Ook dit is een kwestie van tijd, je leert vanzelf wat voor signalen je kat afgeeft bij bepaalde situaties.
  • De belangrijkste tip is dan denk ik ook dat je geduld moet hebben. Leer elkaar kennen, leer de kat gebaren kennen en vind zo een manier waarop je goed met elkaar kunt communiceren.

 

 

 

 

 

 

Laura Kuiper

You Might Also Like...

17 Comments

  • Reply
    Hanneke
    05/02/2015 at 10:16

    Leuk geschreven Laura. Gelukkig is onze kat niet doof . Wanneer we een dove kat zouden hebben gehad, hadden we zeker wat aan jou tips gehad.

  • Reply
    elsbeth
    24/07/2015 at 10:51

    wat goedzeg, zulle nwe elkaar’s tisps uitwisselen? ik heb nl 4 dove katten en elke dove kat is weer anders.

    • Reply
      Laura Kuiper
      24/07/2015 at 17:04

      Wauw 4 dove katten! Dat is vast een gezellige boel :)

  • Reply
    Vanessa
    05/08/2015 at 15:56

    Hallokes.

    Fijn dat jullie zoveel geduld hebben gehad.
    Ik heb 3 katten en een hond.
    De laatste kater heb ik vorige maand geadopteerd, wit, blauwe ogen en doof, 1 jaar, zat in opvanggezin met andere katten en honden.
    Mijn katten zijn binnenkatten dus Emiel werd als beste optie bij mij geplaatst. Hij heeft zich al na 1 dag aangepast, zo snel. Ik merk ook op dat hij hoge geluiden en trillingen kan waarnemen. Ik praat altijd met hem zoals met de rest en ik beweeg veel mijn handen en als hij in mijn planten hangt , klap ik met een boek of handen en roep ik en het vingertje, hij begrijpt het wel hoor.Emiel heb ik op mijn buikgevoel geadopteerd op de pets.be site. Ik ben zo blij met hem, past perfect met de andere gangsters. Hij is ook een knuffelaar en ligt graag in bad,hij kan zo naar de glans zitten kijken , is niet bang van water. Hij wordt soms op zijn plek gezet door mijn kattin, hij kan erg wild zijn en natuurlijk luid miauwen. Dat luid miauwen moet je wel gewoon worden want dat is wel speciaal.Met de kater die ik pas na 1,5 jaar kan aaien (ook veel geduld ) speelt hij wilde spelletjes. In t begin was het wat zoeken voor hem maar hij is snel geaccepteerd geweest door de kater en kattin.
    Met de hond gaat het prima.
    Ik heb Emiel nog maar een maand en ik zie dat beest zo graag.
    Groetjes

    • Reply
      Laura Kuiper
      07/08/2015 at 11:47

      Wauw, dat klinkt als een gezellige boel! Wat goed dat je Emiel hebt opgenomen en dat hij zich zo snel aanpast. Diablo kan inderdaad ook heel lang naar het glinsterende water kijken wanneer hij bij ons op het balkon zit (zit water onder). Fijn dat de andere katten en de hond hem ook hebben opgenomen in het gezinnetje, dat is toch wel fijn! Voorlopig houden wij het bij een kat, maar mocht er een dove kat in de buurt zijn die nergens anders terecht kan dan wordt het toch wel heel moeilijk om nee te zeggen!

  • Reply
    Linda
    12/11/2015 at 14:15

    Hoi andere kattenliefhebbers.Mijn dove heilige birmaan is alleen maar met eten bezig,en pikt alles.ben erg genept met haar in huis nemen wist niet van de fokker dat ze doof was.Heb haar nu een jaar en ze maakt steeds ruzie met mn oude persi.Wil ze niet ergens andgrers brengen maar weet niet meer hoe ik haar(dovi)verder kan helpen!!grLinda

    • Reply
      Laura Kuiper
      12/11/2015 at 18:48

      Hallo Linda, wat vervelend voor jou en jouw katten. Mijn kat is wel heel erg bezitterig qua eten, maar is gelukkig alleen. Misschien is het een idee om ze allebei in een aparte ruimte eten te geven? Dan hebben ze beiden hun eigen plekje en kan de dove kat geen eten stelen van de ander. In ieder geval elk een eigen bakje geven en ook afstraffen wanneer er eten gepakt wordt uit het andere bakje, wanneer je het ziet in ieder geval. Wat betreft de ruzie, dat blijft altijd lastig wanneer je een tweede kat later in huis neemt. Maar ik denk dat een expert als een dierenarts misschien nog wel wat tips heeft!

  • Reply
    Vanessa
    07/12/2015 at 20:23

    Hallo Linda

    Mijn dove kater is ook erg op eten gesteld maar heeft pech gehad van op straat een tijdje te moeten overleven. Hij is door mij geadopteerd toen hij 1 jaar was. Nu is hij helemaal opengebloeid, ik kan me wel voorstellen dat je oudere kat problemen heeft met het dove katje.
    Die van mij kan heel wild zijn en moet ook veel aandacht hebben. Mijn andere kater vindt het ok, hij is ook maar 2 en de kattin (ook 2) met momenten laat ze t ook merken dat ze t niet ok vindt, maat ze vechten niet gewoon soms eens blazen. Een dove kat is echt anders dan eentje die hoort maar die van mij is ook zo lief, waarsch die van jullie ook. Geef het wat tijd , kan lang duren met katten en sommige katten zijn friends en andere foes. Ze ontwijken elkaar om stress te vermijden, aparte eetbakjes, kattenbak, slaapplekjes, …. Er is en filmpje van op Facebook. Echt leuk. Veel succes nog !

  • Reply
    Mirjam
    06/03/2016 at 19:33

    Hoi Laura,
    Fijn om je verhaal te lezen, dit is voor ons een bevestiging. We hebben drie weken gelden een dove witte kat uit het asiel opgehaald. Hij heet David, naar David Bowie, hij heeft een groen en blauw oog. Hij is prachtig om te zien, maar zo bang, hij ligt nu drie weken onder de kast. Als we er niet zijn en nachts doet hij gelukkig wel zijn ding, geloven we. Aan de kattenbak en zijn voer te zien. In het asiel dachten ze dat hij half doof was, maar volgens ons is hij echt helemaal doof. Hij lijkt steeds meer ontspannen, maar blijft onder de kast. Af en toe komt er een koppie onder de kast te voorschijn, nu inmiddels al een paar x per dag, eerst was een paar x per week. Met geduld en liefde komen we een heel eind, maar als je nog tips hebt, graag. Groeten Mirjam

    • Reply
      Laura Kuiper
      20/03/2016 at 11:02

      Hallo Mirjam! Geduld is inderdaad het belangrijkste. En kijken hoe je het beste kunt communiceren. Wij doen dit veel met kloppen op de vloer. Wanneer hij het vertrouwen heeft komt hij vast sneller dichterbij!

  • Reply
    jozeeke
    13/06/2016 at 15:45

    hoi Laura, dank voor je verhaal…ik heb ook een witte kater, ook doof en erg dominant. Bijna niet meer te doen merk ik. hij valt me aan als ik ga, zijn bekje gaat dan op en neer en dan weet ik al wat er kot of als ik ´s avonds naar bed ga is dan echt agressief. Naar boven lopen..eerst de kat voor laten gaan anders bijt hij….Inenten lukt niet dan veranderd hij echt in een wilde kat. Ook al laat ik de arts thuis komen, rustig, beheerst hij schiet meteen in een vechtmodus. Ik ontwikkel steeds meer strategieèn als ik wegga, met snoepjes, met blikjes eten. In huis heb ik niks meer staan omdat alles kapot is, de kat tikt alles overal vanaf kijkt hoe t kapot valt, maar dat vind ik nog t minst erge..tis maar spul… maar juist het niet gesocialiseerde is erg lastig en moeilijk door zijn gedrag, mijn jongste wordt omsingeld als een prooi. Ik vind het echt super moeilijk…speelgoed is er voldoende, een feliway in t stopcontact werkt nauwelijks..soms is t zo´n enorme lieverd en zo van mij… maar de keuze die ik echt moet gaan maken is een hele lastige…

    • Reply
      Laura Kuiper
      15/06/2016 at 20:00

      Hallo Jozeeke,

      Wat vervelend dat je alles probeert maar het niet lijkt te helpen. Helemaal als het je nu voor een keuze zet die je eigenlijk niet wilt maken. Misschien kunnen de tips die ik en Elsbeth (een expert op het gebied van communiceren met dove katten) wel helpen. En anders kun je wellicht contact opnemen met Elsbeth, zij heeft diverse Facebook groepen en een blog over dove katten. Misschien dat zij jou en de kater toch nog kunnen helpen!

      Groetjes,

      Laura

      Groetjes

  • Reply
    Liesbeth
    06/11/2016 at 21:31

    We hebben een tweede kat uit het asiel gehaald
    We hebben veel moeite gedaan om haar goed te laten wennen aan de 8 jaar oude kater. Na een paar dagen blijkt ze doof te zijn, ook de dierenarts constateerde dit. Het is een enig beest, goed gesocialiseerd, de match verloopt goed. Maar toch overwegen we om het asiel naar een andere baas te laten zoeken. Onze kater mag nl naar buiten en dat durven we niet aan met de nieuwe Katja genaamd. Een kat wel en de andere niet naar buiten lijkt ons geen doen. D
    Katja ook naar buiten is te onveilig en hoe roep je haar binnen. We vinden het een hartverscheurend dilemma. Wat is jullie reactie?

  • Reply
    Elsbeth
    18/03/2017 at 15:16

    Dag Laura, hoe is met Diablo? ;)
    Inmiddels heb ik nu een eigen stichting Kat & Doof en een eigen website
    en word je nog vaak benaderd door mensen die vragen hebben over hun dove kat?

    • Reply
      Laura Kuiper
      28/03/2017 at 09:44

      Hi Elsbeth,

      Wat goed dat je nu een eigen stichting hebt! Alles gaat goed dus? Ik krijg af en toe nog wat vragen via onze blog :) Diablo hebben we helaas vorig moeten laten inslapen, hij had nierfalen. Helaas hebben de medicijnen en het speciale voer niet geholpen…

  • Reply
    karina
    15/09/2017 at 01:15

    Ik heb een vraag over mijn kat.
    Ze is doof geboren en heb haar toen ze 14 maanden was gekregen.
    Ze mauwt verschrikkelijk hard en als het even kan de hele dag door als ze je ziet.
    Ik merk wel dat de vorige baasjes haar dan vaak eten gaven. omdat ze dan even stil werd.
    Maar dat doen wij juist niet.
    Maar ze blijft toch constant mauwen en ook als ze buiten rond loopt.
    buren klagen nu over haar en we willen haar toch de vrijheid niet afnemen door haar binnen te houden.
    Wat kunnen we doen om haar minder te laten mauwen.

    Er word door sommige geadviseerd om een blafband te nemen of een dierenarts te vinden die iets met haar stembanden zouden doen.
    Maar dit alles vinden we te ver gaan en vinden liever een andere oplossing.

    Wie weet wat te doen ?

  • Reply
    Marleen
    17/11/2017 at 19:01

    Hoi Karina,

    Ik heb ook een dove kat die vaak en hard miauwt. Bij mij werkt het om met een gebaar hem stil te krijgen. Ik doe dan met vinger naar mijn mond en zeg sssst. Dat heb ik telkens gedaan en inmiddels begrijpt hij dat hij dan rustig moet doen. Werkt heel goed hier.

    Als ik bijvoorbeeld net thuis kom, schreeuwt hij ook maar dan vind ik dat dat wel mag en geef ik hem aandacht. Hij voelt zelf nu wel goed aan wanneer hij te ver gaat met schreeuwen zeg maar. Verder hielp feliway ook goed. Veel succes!

    Groetjes Marleen

Leave a Reply