Blog

Communiceren met dove katten, tips van een expert

Gastblog – via een eerdere blogpost van mij, over onze dove kater Diablo, kwam ik in contact met Elsbeth. Baasje van wel vier dove katten! Een echte expert dus op dit gebied. Ik heb haar gevraagd om een gastblog te schrijven over de beestenboel bij hun thuis en dove katten in het algemeen. Lees hier meer.

 

Even voorstellen

ik ben Elsbeth, een echte kattenliefhebber met voorliefde voor dove katten. Mijn gezin bestaat uit mijn lieve man Cor en 7 katten, waarvan er vier doof zijn. Deze vier zijn in het afgelopen half jaar bij ons gekomen.  3 dove en 1 horende vrij onverwachts, maar daarom zeker niet minder gewenst!
De eerste kat die ik had was Tijger, een gestreepte cyperse kater die 18,5 jaar is geworden.  Hij is overleden op 22 november 2004. Hij was een lieve kater die kon knuffelen, lekker met zijn pootjes om mijn nek.
Vorig jaar mei overleed onze kat Snoopy heel onverwachts aan een harttumor, hierdoor was onze andere kat Molly heel erg van streek (en ik natuurlijk ook, want wat deed het pijn om Snoopy in te moeten laten slapen). Snoopy en Molly waren erg veel samen, logisch want het waren moeder en dochter. Wij mochten baasjes zijn voor deze lieverds vanaf 2005.
4 dove katten en molly

De vier dove katten en Molly

De eerste dove kat

Omdat Molly niet goed alleen kon zijn ben ik op zoek gegaan naar een tweede kat. Ik heb overal gezocht naar een jonge dove kat. Eigenlijk wilde ik al eerder een dove kitten adopteren, maar doordat Snoopy nogal schuw en gevoelig was hebben we dit eerst niet gedaan. Molly daarentegen vindt alles wel best, daar past een dove kitten dus prima bij!
Een dove kitten vinden in de buurt bleek erg lastig, gelukkig kwamen wij al snel Mikky tegen. Een lief, horende kitten uit Ouddorp. Plek genoeg voor 3 katten dacht ik toen, mocht er toch nog een dove kitten op ons pad komen.
Mentos, Morris en Mikky

Mentos, Morris en Mikky

Uiteindelijk kreeg ik een tip binnen dat er een dove kat was in een asiel. De kat was wel ruim 2,5 jaar oud, of ik wellicht interesse had. Ik heb er een paar dagen over nagedacht maar toen zijn ik en mijn man toch gaan kijken. Myenka (asiel naam was Branca) zat zielig in een hoek ineengedoken. Dit kon ik niet aanzien, daarom hebben we haar geadopteerd. Wij wilden wel een beter plekje bieden aan Myenka. We hadden al ervaring met een schuwe kat (Snoopy) gehad, dus dit konden we ook wel aan.
Dove kat Myenka

Myenka

Het duurde even, maar na een paar weken kun je zien dat ze  haar plek heeft gevonden. Geduld is een schone zaak! Zeker bij Myenka heeft een een tijd geduurd voordat ze ons volledige vertrouwde.

De beestenboel blijft uitbreiden

We waren erg gelukkig met onze drie katten toen ik daar ineens een advertentie zag voor Mentos en Morris, destijds tien maanden oud. Ik was gelijk weg van deze twee katten! De vrouw die de katten in huis had wilde ze niet meer hebben omdat Mentos zo hard mauwde. Ik ben daarom zo snel mogelijk de katten gaan ophalen. Ze hebben hier nu, samen met Myenka, een heerlijk thuis! Mentos is trouwens doof, maar Morris niet.

Dit jaar hebben wij nog eens twee dove katten in ons gezin gekregen, Minty en Milo. Deze kwamen bij ons via de noodopvang en via bemiddeling. Milo blijft  bij ons wegens zijn karakter, maar Minty is hier vooral om te wennen aan meerdere katten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we voor haar weer een nieuw gezin vinden.Ze is een pittige dame. Wil je meer informatie over haar of weet je wellicht iemand die geïnteresseerd is? Dan kun je hier alle info over Minty vinden.

Droom

Het vinden van een nieuw gezin voor dove katten is iets wat dicht bij mijn hart ligt. Je ziet dat het vaak erg moeilijk is om dove katten te herplaatsen. Ze zitten hierdoor veel te lang in asiels of  ze worden achtergelaten, gedumpt zelfs. Mijn uiteindelijk doel is om zelf een opvang op te richten voor dove katten. Zij kunnen dan bij ons wennen aan andere katten en weer hunzelf worden in een aparte ruimte Vervolgens kunnen wij een nieuw baasje voor ze zoeken.
Om dit meer kracht bij te zetten heb ik drie Facebook groepen opgericht en ben ik een blog gestart:
 1. Kat & Doof
 2. Vraag en Aanbod & Vermiste dove katten
 3. Dove kattenopvang in nood

 

Tips van een expert

Met vier dove katten heb ik veel ervaring met het communiceren met deze beestjes. Toch is elke dove kat weer anders. Ze reageren allemaal anders. Hieronder een aantal tips vanuit mijn ervaring. Heb jij nog aanvullingen?

 1. Wil je jouw kat roepen? Klop of stand dan op de grond.
 2. Gebruik simpele gebaren en herhaal die vaak. Denk aan kom maar, kloppen op je schoot of wijzen naar het eten.
 3. Wanneer je tegen de kat praat richt je gezicht dan ook naar hem of haar. De kat ziet je dan praten en ook met jouw houding zeg je veel. Een dove kat pikt dit vaak snel op.
 4. Benader je kat altijd van voren, anders schrikken ze snel.
 5. Harde geluiden veroorzaken trillingen, deze pakken dove katten op. Denk dus niet dat hij je hoort, maar de trillingen merken ze wel op!
 6. Kom je net binnen? Knipper dan je lamp aan en uit. De kat weet dan dat je er bent en komt vaak naar je toe.
 7. Ligt je kat te slapen en wil je hem niet laten schrikken? Blaas dan zachtjes zijn of haar richting uit.
 8. Nog een manier om je kat wakker te maken: ga voorzichtig bij hem of haar staan. Raak ze niet aan. Vaak worden ze vanzelf wakker doordat ze je ruiken. Dove katten ruiken veel beter dan horende katten.

 

Meer verhalen over ons gezinnetje lees je op mijn blog. En ben jij opzoek naar een kat? Denk dan ook zeker aan een dove kat, ook zij verdienen een liefdevol huis!

You Might Also Like...

21 Comments

 • Reply
  Jan-Willem
  22/07/2016 at 13:34

  We hebben sinds kort een nieuwe kitten, hij is alleen doof. Waar kunnen we een electronische halsband met transponder kopen voor in de tuin, aangezien we nog een andere kat hebben die via het katteluik naar buiten kan en we dit voor onze nieuwe kitten niet willen onthouden. Hij mag dan alleen in de ommuurde tuin.

  • Reply
   Laura Kuiper
   12/10/2016 at 14:45

   Hallo Jan-Willem,

   Ik heb geen idee waar je een dergelijke halsband kunt kopen. Heb je al eens online gekeken? Daar zijn ze vast te vinden!

 • Reply
  Elke
  10/10/2016 at 13:46

  Beste,

  Ik ben sinds 3 weken eigenaar van een dove kater van 6 maand oud. We wonen in een rustige buurt, en merken dat hij heel graag naar buiten wil. We hebben hem al een paar keer onder onze begeleiding naar buiten gelaten, en merken wel dat hij constant rondkijkt, waarschijnlijk ter compensatie van het niet horen. We twijfelen of we hem alleen buiten kunnen laten, of voor korte tijdspannes misschien. Bestaan er idd hulpmiddelen om de kat binnen een bepaald terrein te houden?

  • Reply
   Laura Kuiper
   12/10/2016 at 14:45

   Hallo Elke,

   Wat leuk, een nieuwsgierige kater. Ik snap dat hij graag naar buiten wil. Wat je kunt proberen is een tuigje met een lijn waarmee je hem in de tuin kunt houden. Een andere mogelijkheid is om een luikje met chip te kopen. Dit luikje kun je dan op bepaalde tijden open en dicht zetten. Op deze manier kan de kat alleen binnen een bepaalde tijdsperiode naar buiten. Bijvoorbeeld wanneer jullie ook thuis zijn.

   Het belangrijkste volgens mij is dat de kat gewend is aan een bepaald ritme. Geef hem op gezette tijden eten, dan weet hij dat hij rond die tijd weer thuis moet zijn!

   Dat zijn de middelen die ik ken. Uiteraard is er schrikdraad, maar dat vind ik persoonlijk wel erg heftig ;)

  • Reply
   Jolanda
   31/03/2018 at 21:12

   Wij hebben 3 katten mee uit china daar waren het binnenkatten. Nu uitgebreid met 2 dove katten. Om ze toch de sensatie van buiten te geven hebben wij twee buitenverblijven gemaakt. Ze kunnen naar vogeltjes kijken en in het zonnetje zitten. Dit geheel beschermt dan hoef ik niet bang te zijn dat we ze kwijt raken. Misschien iets voor jullie.

 • Reply
  Iens
  26/11/2016 at 23:44

  Hoi Elsbeth,

  Dank voor het schrijven van dit leerzame stukje over hoe om te gaan met een dove kat. Sommige dingen zijn herkenbaar omdat ik zelf ook slecht hoor. Morgen ga ik onze kater ophalen die doof is, die we hebben geadopteerd.
  Ik ga mijn best doen om het hem helemaal naar de zin te maken????

  Groetjes!

 • Reply
  Ronald
  15/01/2017 at 21:40

  We hebben al 10 jaar een dove kat in huis. De laatste maanden begint hij steeds meer te miauwen (dit deed hij af en toe al, maar alleen als hij voor zijn doen te weinig brokjes had). We zijn afgelopen week al een paar keer om 06:15 wakker geworden van een keihard miauwende kat. We hebben niets veranderd aan voer (er is altijd eten en water voor hem), aandacht etc. Hij hoort het zelf natuurlijk niet. Hij is nu ongeveer 11 jaar oud en gecastreerd (was een mannetje). Hopelijk weet iemand een oplossing.

  • Reply
   Laura Kuiper
   16/01/2017 at 10:21

   Hi Ronald, wat vervelend voor jullie en de kat. Diablo begon aan het einde ook meer te miauwen, maar hij bleek dus last te hebben van slecht functionerende nieren waardoor hij heel erg gedesoriënteerd raakte en ons kwijt was. Eet jullie kat wel goed en valt hij niet af? Het kan natuurlijk ook ouderdom zijn..

 • Reply
  martin
  17/01/2017 at 18:18

  hallo, ik heb een dove kat gehad en moet zeggen dat ik nog nooit zon mooie relatie met een dier gehad als met m’n dove odd eye mr. floppy , echter moet ik wel hier aan toevoegen dat hij zeer zeker extra zorg nodig had ! besef dat als je aan een dove kat begint . de omgeving van een dove kat is zeer belangrijk. wat je vaak merkt dat ze nogal schrikachtig kunnen zijn , als je merkt dat hij schrikt en geschrokken om zich heen aan het kijken is om de oorzaak te vinden ,trek dan zijn aandacht en knipper dan met je ogen op een geruststellende wijze ! je zal merken dat hij dat begrijpt !

  • Reply
   Laura Kuiper
   18/01/2017 at 13:54

   Hi Martin, bedankt voor je tips! Ik vond de band met Diablo ook heel bijzonder :D

 • Reply
  elsbeth
  16/02/2017 at 20:42

  Dag Laura, ik zie net al deze berichten. En hoe is met Diablo?

  • Reply
   Laura Kuiper
   20/02/2017 at 15:45

   Hi Elsbeth, helaas hebben wij Diablo vorig jaar moeten laten inslapen in verband met nierfalen :(

   Hoe gaat het met jou en jouw katten?

 • Reply
  Susan
  26/05/2017 at 18:48

  In apeldoorn kuipershoek zit een dove kat van 9 maanden oud,ik kan hem zelf niet nemen,maar dit beestje verdient een goed baasje.
  Hij is al 5 keer terug gebracht.
  Mischien iets voor jullie,wil je me laten weten als jullie hem nemen?
  Groetjes susan.

  • Reply
   Laura Kuiper
   05/06/2017 at 10:08

   Hi Susan,

   Wat een sneu verhaal… Ik zou de kat graag adopteren, maar op dit moment is dat gewoonweg niet handig. We zijn verhuisd naar een huis aan het water en hebben een boot gekocht. Dit houdt in dat we vaak weg zullen zijn, dat vind ik gewoonweg niet kunnen wanneer je een kat hebt. Zeker dit katje verdient meer aandacht!

   Ik hoop dat ze snel een baasje voor hem vinden!

 • Reply
  yara
  17/06/2017 at 21:16

  Hoi,
  wij hebben een oudere kat in huis genomen die is achtergelaten door de buurman. Mijn man heeft haar binnengehaald. Ik merkte al snel op dat ze niet reageerde op geluid, het knippen met vingers enzo hoort ze niet.
  ze komt wel aandacht vragen hoor. ze loopt ook steeds rond ons. Verder ligt ze te slapen op de bank. Wij hebben al onze katten uit huizen waar ze weg moesten. nu in totaal 7 katten. Niet allemaal de beste vriendjes maar ze leven gewoon op elk hun manier hier in huis, grote ruzies komen niet voor tot nu toe.
  Ik vond je tips erg handig en wil die ook weker gaan gebruiken. Ze liggen voor de hand , maar daar dacht ik niet meteen over na :D
  Groetjes,
  Yara

 • Reply
  Hans
  24/06/2017 at 11:25

  Hallo,

  Ik heb onlangs een bijna geheel dove poes overgenomen van bijna 12 jaar oud. Ze is gezond en nog best speels af en toe, maar ze miauwt soms tamelijk hard en klagerig. Ik denk niet dat dit zozeer met haar doofheid te maken heeft (het harde wel, maar miauwen zelf niet). Ik wil haar afleren om zo te miauwen en haar aanleren om naar mij toe te komen als ze wil spelen of geaaid wil worden. Wat is de beste aanpak? Ik negeer haar gemiauw al enkele dagen, maar ik snap dat ik wat meer geduld moet hebben. Of zou ik juist iets anders moeten proberen?

  Groeten,

  Hans

  • Reply
   Laura Kuiper
   18/07/2017 at 16:21

   Hallo Hans,

   Ik denk niet dat het af te leren is. Tot nu toe heb ik van iedereen die een dove kat heeft gehoord dat ze veel en hard miauwen. Ik denk dat je misschien juist moet proberen om naar haar toe te gaan als ze miauwt. Dan aandacht geven en laten zien dat ze wel gehoord wordt. Vervolgens als ze miauwt op de plek blijven maar wel haar aandacht trekken. Op deze manier kun je laten zien dat ze naar je toe moet komen. Ik verwacht dus alleen niet dat het het miauwen gaat verminderen.

   Succes!

 • Reply
  Anne
  01/08/2017 at 12:03

  Hallo
  Ik heb niet alles gelezen, maar ook wij hebben een dove kater. 3x in zijn kitten leven verhuisd. Bij ons merkte we de reden: doofheid en hoe ga je hier mee om. Zal niet zeggen dat we het dadelijk gevonden hebben en dat we niet dachten aan opgeven. Uiteindelijk volledig voor gegaan, routine gevonden, gebaren gebruikt,.. Nu reeds 7j een gelukkige kater die meermaals per dag buiten in de tuin aan een leiband met koord wordt vastgelegd aan een draad waardoor hij de volledige vrijheid heeft om binnen onze tuin te kunnen rondlopen en van de natuur kan genieten.

 • Reply
  Anne
  01/08/2017 at 12:11

  Hallo
  Ondertussen alles gelezen
  Meeko miauwt ook regelmatig en verschrikkelijk luid, wij hebben gemerkt dat hij dit doet op momenten dat hij denkt
  -alleen in huis te zijn
  -dat wij hem vergeten zijn terwijl hij nog buiten zit
  -als hij een vreemde kat in de tuin ontdekt heeft

 • Reply
  Debbie
  08/08/2020 at 10:50

  Hoi hoi ik ben sinds een week eigenaar van een dove kitten kater van 14 weken. Hij miauwt ontzettend vaak maar dat hindert ons niet hoor.. ik heb een vraag hij bijt en krabt echt verschrikkelijk. Midden in de nacht valt hij ook gewoon aan bijt hij ineens heel hard in onze zei. Wat kan ik doen om hem dit af te leren. Nee roepen heeft geen zin ik wijs al met mijn vinger en zet hem dan weg maar alle tips voor dit gedrag zijn welkom. Het is mijn eerste dove kat dus alles moet ik zelf ook nog leren. Ik heb twee poezen in huis die wel kunnen horen maar door zijn gedrag zijn ze nog niet zo gelukkig met hem helaas… groetjes Debbie

  • Reply
   Laura Kuiper
   15/10/2020 at 11:04

   Hi Debbie,

   Wat leuk dat je een kitten hebt! Wel vervelend dat hij zoveel bijt. Ik zou hem sowieso niet bij jullie laten als jullie slapen, dan krijgt hij de kans niet. Hij moet een duidelijke plek hebben om te slapen. Dat geeft hemzelf ook veel meer rust. Verder is het echt een kwestie van lange adem. Duidelijk aan blijven geven dat het niet mag, toen ging het bij ons goed. Heeft dus wel echt even geduurd. Oh en tegen hem praten moet je gewoon doen hoor! Ook nee roepen in combinatie met het gebaar. Hij hoort het misschien niet, maar ziet het wel en vangt de trillingen ook op! Ik hoop dat je hier wat aan hebt :)

Leave a Reply