Blog Foodie Friday

Foodie Friday: Crème-Brûléetaart

Afgelopen zondag hadden wij een zeer verlaat nieuwjaarsdiner met goede vrienden. Een perfecte gelegenheid om weer wat nieuwe baksels uit te proberen! Deze Crème-Brûléetaart is makkelijk te maken en erg lekker! Lees hier het recept

Crème-Brûléetaart

Dit recept komt uit het Taarten & Vlaaien boek, hierin staan meer dan 50 makkelijke recepten. Dit is het eerste recept dat ik gemaakt heb. Een goed begin!

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 250 g bloem
  • 65 g kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 150 g koude boter in blokjes gesneden
  • 1 groot ei
  • 2 el volle slagroom (ik heb er iets meer in gedaan)

 

Voor de vulling

  • 7 grote eierdoiers
  • 150 g kristalsuiker
  • 5 el extra suiker
  • 450 ml volle slagroom
  • 180 ml halfvolle melk
  • 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd en zaadjes eruit geschrapt

De bereiding

De bodem

Ik heb de bodem met de hand bereid, je kunt de bodem natuurlijk ook met een keukenmachine maken, maar die heb ik niet. De instructies zijn geschreven voor het met de hand maken van de bodem.

  1. Meng de bloem, het suiker en het zout. Snijd de boter en kneed dit door het bloemmengsel. Doe dit totdat het op een grof broodkruim lijkt.
  2. Klop het ei in een kommetje los met de slagroom. Meng dit door de bloem. Meng het totdat je een mooi glad deeg krijgt.
  3. Leg het deeg op een koud oppervlak en maak er een bal van. Wikkel de bal in plasticfolie en leg minimaal dertig minuten in de koelkast
  4. Vet een springvorm in en verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Neem het deeg uit de folie en leg het op een koel oppervlak. Ik heb hiervoor het aanrechtblad gebruikt. De kou voorkomt dat het deeg blijft plakken. Bestuif het deeg aan beide kanten met een beetje bloem.
  6. Rol het deeg tussen twee stukken plasticfolie tot een mooie cirkel. De folie voorkomt dat het deeg scheurt. Gebeurt dit toch? Druk het met je vinger weer aan elkaar en rol het glad.
  7. Haal het deeg tussen de folie weg en drapeer het over de deegroller
  8. Til het deeg over de springvorm en bedek de bodem en de rand ermee. Met de bolle kant van een lepel, of gewoon met je vingers, druk je het deeg naar de randen toe zonder dat het scheurt.
  9. Bekleed de bodem met aluminiumfolie en vul deze met blindbakvulling (ik gebruik altijd rijst)
  10. Bak de bodem 5 minuten op 200 graden. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 190 graden en bak de bodem nog 5-10 minuten totdat deze goudbruin in.
  11. Laat de bodem iets afkoelen

 

De taart

  1. Verlaag de oventemperatuur naar 170 graden.
  2. Klop de eierdooiers met suiker tot een schuimig mengsel.
  3. Verwarm in een steelpan op middelhoog vuur de melk met het vanillestokje en het merg. Breng dit langzaam aan de kook.
  4. Giet het hete roommengsel langzaam bij de eierdooiers.
  5. Roer dit tot alles is vermengd.
  6. Zeef het mengsel, de custard, door een fijne zeef in de taartbodem.  Het vanillestokje haal je eruit met de zeef.
  7. Bak de taart 35-40 min in de oven totdat het gestold is.
  8. Laat de taart afkoelen totdat deze op kamertemperatuur is.
  9. Zet de taart nu 1 uur in de koelkast totdat hij goed is opgestijfd.
  10. Voordat je de taart serveert maak je het suikerlaagje. Ik heb hiervoor een brander gebruikt, het kan ook met de grill van je oven.
  11. Verwarm de grill voor.
  12. Bestrooi de taart met de resterende suiker. (ik heb hiervoor donkerbruine basterdsuiker gebruikt, maar dit werkt een stuk minder goed dan gewone kristalsuiker) Wanneer je de grill gebruikt moet je de randen van de taart even afdekken met aluminiumfolie zodat deze niet verbranden.
  13. Zet de taart op de hoogte richel onder het grillelement en grill totdat de suiker goudbruin is.
  14. Met een brander brand je net zolang totdat de suiker goudbruin is.
  15. Smullen maar!

Wat is jouw favoriete soort taart?

Crème-Brûléetaart

You Might Also Like...

3 Comments

  • Reply
    Anouk
    27/02/2015 at 17:33

    Oeh lekker! Een heerlijk begin van het weekend.

  • Reply
    Femke
    18/09/2015 at 20:41

    Wauw, dat ziet er echt geweldig uit! Ik ga het hier op Saba proberen te maken binnenkort. crème brûlée is mijn lievelingstoetje! :D

    • Reply
      Laura Kuiper
      19/09/2015 at 22:54

      Leuk! Wordt vast een hit :D Crème brûlée is altijd goed!

Leave a Reply