Toen ik de foto van dit brood op Pinterest zag wist ik dat ik dit echt moest maken. En dat heb ik dan ook gedaan. Hieronder het recept!
Ingrediënten
De hoeveelheid voor alle ingrediënten heb ik omgerekend vanuit de Amerikaanse hoeveelheden naar de Nederlandse hoeveelheden.
Voor de vulling
- 2 eetlepels ongezoute boter
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel vanille extract
- 3 medium appels, ontdaan van het klokhuis, geschild én gesneden in blokjes of plakjes
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 75 gr pecannoten, gehakt (optie)
Voor het deeg
- 2 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel zout
- 2 1/4 theelepel instant gist
- 4 eetlepels ongezoute boter
- 80 ml lauwe melk
- 60 ml lauw water
- 390 gram patent bloem
- 50 gram suiker
Voor het glazuur
- 1 eetlepel melk
- 200 gram poedersuiker
Het recept
Ik hou er erg van als recepten in stappen uitgeschreven worden, dan kan ik alle stappen netjes volgen. Dit heb ik dan ook gedaan bij dit recept. Uiteindelijk was het brood echt heel erg goed gelukt. Het is een heerlijk zoet brood dat je als toetje kan opdienen, maar ook als lekker tussendoortje kunt opeten! Niet moeilijk om te maken, en heerlijk om te eten. Zeker een aanrader.
Voor het deeg:
- Mix de boter, melk, eieren, het water en het vanille extract in een kom.
- In een andere kom meng je, met een mixer, de bloem, het zout, de suiker en de gist.
- Als je de droge ingrediënten gemixt hebt meng je de natte ingrediënten erdoor. Dit doe je met de deeghaken van de mixer. Mix net zolang totdat het deeg mooi glad is, het zal vrij zacht zijn. Wanneer het te droog lijkt kan je wat water toevoegen. Lijkt het te nat, dan voeg je een klein beetje bloem toe.
- Plaats het deeg in een ingevette kom, bedek het en laat het ongeveer een uur rusten totdat het in formaat verdubbeld is.
Wanneer het deeg gerezen is rol je het uit tot een rechthoek. Groot genoeg om er later zes repen uit te snijden. Het zal een rechthoek worden van ongeveer 30 cm bij 50 cm.
De vulling
- Mix het vanille extract met de gesmolten boter.
- Smeer dit mengsel over het deeg uit.
- Verspreid hierover de donkerbruine basterdsuiker, gebruik je vingers om het zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.
- Verspreid vervolgens de kaneel over het deeg, probeer ook dit zo gelijkmatig mogelijk te doen.
- Leg de appels op het deeg. Met plakjes gaat alles net wat makkelijker, ik heb stukjes gebruikt en dat was toch wel een knoeiboel (maar wel erg leuk én lekker!)
- Strooi de noten over het deeg.
- Snijd het deeg nu n 6 lange repen zoals op onderstaande foto te zien is
The messy part
Nu begint het knoei gedeelte.
- De zes repen stapel je bovenop elkaar. (zie onderstaande foto) Het maakt niet uit als er wat van de vulling vanaf valt, dit kan je er later weer tussen stoppen.
- Snijd de stapel weer in zes gelijke repen (zie onderstaande foto)
- Leg de stapel op de zijkant in de brood pan (of cakevorm, die heb ik ervoor gebruikt)
- Stop alle gevallen stukjes appel en noot tussen de repen brood.
- Bedek de pan en laat het deeg 30-60 minuten rijzen.
- Terwijl het brood rijst kan je de oven voorverwarmen op 175 graden
- Bak het brood tussen de 45 – 55 minuten.
- Na 30 minuten moet je het brood bedekken met aluminiumfolie
Voor het glazuur
Meng de melk met de poedersuiker totdat het een mooie stroopachtige glazuur wordt.
- Laat het brood uit de oven eerst ongeveer een kwartier afkoelen.
- Haal het brood uit de bakvorm.
- Schenk de glazuur over het brood terwijl deze nog een beetje warm is.
- Eet smakelijk!
No Comments