Blog Foodie Friday

Foodie Friday: American Apple Pie

Voor mijn verjaardag bak ik elk jaar zelf de taart, veel lekkerder dan de taart van een winkel! Dit jaar heb ik een nieuw recept uitgeprobeerd. De American Apple Pie uit het New York kookboek van Marc Grossman. Lees hier het recept voor deze heerlijke taart!

 American Apple Pie

De ingredienten

Voor een (behoorlijk riante) taart heb je onderstaande nodig

Voor het deeg:

  • 250 g oude, zachte boter in blokjes gesneden. (Hier kun je heel goed roomboter voor gebruiken, wel ongezouten natuurlijk!)
  • 500 g bloem
  • 1 tl zout
  • 50 g poedersuiker
  • 7 el koud water
  • 1 el ciderazijn (te verkrijgen bij AH, biologische ciderazijn, dit maakt echt de smaak dus vergeet (of vervang) dit niet!)

 

Voor de vulling:

  • 11 granny-smith appels geschild, het klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden. Als de appels erg groot zijn kun je ook wat minder appels gebruiken, zolang de taart maar goed vol zit!
  • 100 g rietsuiker
  • 1 el kaneel
  • 1 vanillestokje, het merg eruit geschraapt
  • 3 el maizena
  • 2 el ciderazijn. Je kunt dit vervangen door citroensap maar de ciderazijn maakt het wel erg lekker!
  • 50 g zachte boter

 

Voor de bovenlaag

  • 1 eidooier
  • 1 tl water
  • 1 el rietsuiker

De bereiding

Je begint met het maken van het deeg voor zowel de bodem als de bodemlaag.

  1. meng de boter met de bloem, het zout en de poedersuiker.
  2. Voeg het water en de azijn toe en kneed het mengsel tot een homogeen deeg
  3. Verdeel het deeg in 2 porties. Ik heb zelf 1 portie iets groter gemaakt zodat de bodem en de rand van de taart goed bekleed kunnen worden. De andere bol gebruik je als ‘ deksel’  voor de taart.
  4. Rol de porties tot een bal en wikkel ze in plasticfolie
  5. Laat het deeg minstens 1 uur rijzen in de koelkast

Tijdens het wachten op het deeg kun je bezig met de vulling. Ik raad je aan de appels van tevoren te schillen, dat duurt namelijk wel even…

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
  2. Meng de appelen met de rietsuiker, de kaneel en het vanillemerg.
  3. Meng in een ander kommetje de maizena met het ciderazijn of het citroensap. Dit wordt een soort papje. Nog te waterig? Voeg dan wat extra maizena toe.
  4. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur
  5. als de boter begint te sissen kun je de appels toevoegen. Gebruik een lekker grote koekenpan anders wordt het een hele grote rommel! Ik heb zelf een hapjespan gebruikt.
  6. Bak de appelen tot ze aan alle kanten goudbruin zijn, dit kan best een tijdje duren dus heb geduld :-)
  7. Voeg het maizenamengsel toe en bak de appelen nog 5 minuten. Vind je dat er teveel vocht in de pan zit? Voeg dan nog wat extra maizena toe zodat het vocht gebonden wordt. Deze ‘ saus’  is echt heerlijk in de taart, gooi het vocht dus niet weg!

 

En dan kun je echt aan de slag met het opbouwen van de taart

  1. Haal het deeg uit de koelkast.
  2. Vet een taartvorm met een diameter van 26 tot 30 centime in met boter en bestrooi het met bloem. Een vel bakpapier op de bodem is ook erg handig om de taart makkelijk van de vorm los te krijgen.
  3. Bestrooi je werkblad met bloem en rol een van de ballen uit tot een grote cirkel die ongeveer 5 cm over de rand van de vorm zal uitsteken.
  4. Bekleed de vorm met deze cirkel. Zorg dat het ook in de randen goed omhoog staat, je moet de taart straks vullen en dan ‘dichtmaken’  met de deksel, het is dan wel handig als de randen goed bedekt zijn.
  5. Prik met een vork gaatjes in de bodem
  6. Bekleed de bodem met bakpapier en leg er blinde bakvulling op.
  7. Bak de bodem 15 minuten in de oven
  8. Rol ondertussen de andere bol deeg uit tot een cirkel die als ‘deksel’  van de taart kan fungeren.
  9. Verwijder de vulling en het bakpapier en bak de bodem vervolgens nog 5 minuten totdat deze goudbruin is.
  10. Schep de appels in de taart
  11. Bedek de taart met het overige deeg en knijp de randen goed samen.
  12. Maak met een mes enkele inkepingen in de taart, dit is om het stoom te laten ontsnappen.
  13. Meng de eidooier met het water en besmeer de taart met dit mengsel.
  14. Strooi de rietsuiker over de deksel
  15. Bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven
  16. Laat de taart 2 uur afkoelen. Dit is echt het meest lastige van dit proces, de taart ruikt zo lekker!! Maar laat deze echt afkoelen anders gaat het helemaal fout tijdens het snijden.

En na die twee uur kun je eindelijk smullen! Dit kun je doen met slagroom, maar wat mij ook lekker lijkt is om een puntje taart iets op te warmen en te serveren met een bolletje vanille-ijs

Moeilijk?

Ja, dit recept is uitgebreider dan de andere recepten die ik vaak deel, maar echt moeilijk is het niet. Je moet er geduld voor hebben, maar dan heb je ook echt een hele lekkere taart! Ik zeg, gewoon doen :-)

Veel bakplezier!

American Apple Pie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply