Blog Foodie Friday

Love: Mini Gehaktbrood

Zo, de kerst is weer voorbij. Voor ons dit jaar maar liefst 3 dagen met daarin 1 brunch en 3 diners. Ook ik heb dit jaar een bijdrage geleverd. Een van mijn favoriete recepten is toch dit recept voor Mini Gehaktbrood, afkomstig uit Fast, Fresh & Unbelievably Delicious van Matt Preston. Lees hier hoe jij ook dit heerlijke gehaktbrood kunt maken.

Fast Fresh & Unbelievably Delicious by Matt Preston

Ingrediënten

Voor het gehaktbrood

  • 1 kg rundergehakt
  • 1/2 gesnipperde rode uit
  • 3/4 gepelde en fijngehakte tenen knoflook
  • 125 g havermout
  • 1 groot ei
  • 125 ml melk

Voor de glaceerlaag

  • 125 ml ketchup
  • 1 el worcestersaus
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el mosterd

Voor de Aardappeltopping

  • 750 gram aardappelen, gewassen en in stukken gesneden
  • 200 ml melk
  • 20 gr gesmolten boter
  • zeezout
  • gemalen peper
  • 40 gr boter
  • 60 gram geraspte kaas

Recept

Je begint bij dit recept met het bereiden van de aardappeltopping. In het boek staat een tip voor de perfecte aardappelpuree, dit kun je dus ook heel goed gebruiken wanneer je ‘gewoon’  aardappelpuree gaat maken. Het is de bedoeling dat je de aardappelpuree warm houdt totdat je het gerecht serveert, je kunt er dus ook voor kiezen om deze te maken wanneer het gehaktbrood in de oven staat.

  1. Schil de aardappelen en snijd deze in grote stukken
  2. Houd de schil apart
  3. Kook de aardappelen in een grote pan
  4. Breng terwijl de aardappelen koken de melk en aardappelschillen in een andere pan aan de kook.
  5. Zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten zacht doorkoken.
  6. Giet de aardappelen zodra ze gaar zijn af en laat ze uitdampen in de pan
  7. Prak de aardappelen met de boter en zout en peper.
  8. Zeef de melk en prak deze door de aardappelen heen.

Eigenlijk zijn deze mini gehaktbroodjes, meer gehaktbroodmuffins. Wij hadden een tapas diner en daar was dit formaat ideaal voor!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius
  2. Meng het gehakt, de ui en knoflook.
  3. Roer de havermout door het gehaktmengsel
  4. Voeg het ei toe en meng dit goed door elkaar
  5. Roer nu de melk erdoor en kneed het mengsel kort
  6. Vet een bakvorm voor 6 grote muffins in met olie
  7. Vul elke holte voor driekwart met het gehaktmengsel
  8. Zet de vorm 10 minuten in de oven

Terwijl de gehaktbroodmuffins in de oven staan bereid je het heerlijke glaceerlaagje. Deze mag absoluut niet ontbreken in dit gerecht!

  1. Verwarm alle ingredienten voor het glaccerlaagje in een pan. Doe dit op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren, het mag niet koken.
  2. Doe dit tot de saus dik en stroperig is. Is de saus te dik dan kun je nog wat worcestersaus toevoegen. Proef wel goed of de smaak niet gaat overheersen.

En dan kun je de muffins verder afmaken!

  1. Neem de bakvorm uit de oven en giet over elke muffin een dikke glaceerlaag.
  2. Zet de oven weer 10 minuten in de oven
  3. Haal de vorm weer uit de oven en zet deze op grill stand
  4. Breng op elke muffin een toef aardappelpuree aan. Let er op dat de aardappelpuree niet de rand van de vorm raakt, dit kan aanbranden en dan krijg je het er veel lastiger uit!
  5. Bestrijk de puree met wat boter en strooi de geraspte kaas er overheen.
  6. Zet de muffins een paar minuten onder de grill totdat het aardappelpuree laagje mooi goudbruin is.

Smullen maar!

Mini gehaktbrood Matt Preston

 

 

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Frans Zengerink
    29/12/2015 at 21:50

    Heel verfrissend en inspirerend, heel veel succes in het nieuwe jaar 2016!!

Leave a Reply