Het was te lang geleden dat ik koekjes had gebakken. Omdat ik probeer gezonder te eten ging ik daarom op zoek naar een leuke recept voor lekkere gezonde koekjes. En die heb ik gevonden! Lees hier hoe je relatief gezonde chocolate chip cookies kunt maken!
Het recept heb ik gevonden op het blog Chelsea’s Messy Apron, een Amerikaanse site. Bij een aantal ingrediënten heb ik nog gezondere opties gezet, mocht je echt helemaal geen geraffineerde suiker of chocolade willen gebruiken. In het recept wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse maten, ik heb dit voor deze blog omgerekend naar Nederlandse maten. Nog handiger is natuurlijk om een Amerikaans setje measuring cups en spoons te halen. Je kunt deze steeds beter vinden, bijvoorbeeld bij de Albert Heijn, daar heb ik ook mijn setjes gehaald.
De ingrediënten
- 2 theelepels vanille extract
- 1 groot ei, of 2 medium
- 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker. Dit kun je ook vervangen door bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. Honing werkt helaas niet.
- 120 ml kokosolie
- 135 gram havermoutmeel (gemalen havermout, neem iets meer havermout dan je havermoutmeel nodig hebt. Dan heb je altijd genoeg)
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel. Ik heb op z’n minst 3 theelepels gebruikt, I love cinnamon!
- Een klein beetje zout
- 89 gram pure chocolade druppels. Hier kun je kiezen voor ‘normale’ pure chocolade, extra pure chocolade of voor nog gezonder en raw chocolate bites gebruiken.
De bereiding
- Blend de havermout tot het meel is (tenzij je havermoutmeel in huis hebt natuurlijk)
- Meng het vanille extract, het ei en de basterd suiker in een kom.
- Smelt de kokosolie. Laat deze iets afkoelen en voeg vervolgens toe aan het ei mengsel.
- Roer het havermoutmeel, de baking soda, de kaneel en het zout erdoor. Roer het niet helemaal door maar totdat het net door elkaar gemengd is
- ‘Vouw’ nu de chocolate chips erdoorheen. Je kunt bij deze stap natuurlijk altijd meer chocolate chips toevoegen als je denkt dat er niet genoeg doorheen zitten
- Laat het deeg minimaal een uur afkoelen
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Verdeel het deeg in kleine balletjes over een, met bakpapier beklede, bakplaat. Ik heb hiervoor twee lepels gebruikt, als je een ijsschep hebt is dit nog handiger
- Druk nog wat extra chocolate chips in de bovenkant van de koekjes
- Bak de koekjes 8-10 minuten of totdat ze mooi goudbruin zijn
- Laat de koekjes 2 minuten op de bakplaat afkoelen
- Eet smakelijk!
Het is wel belangrijk om de koekjes goed te laten afkoelen, als je ze warm eet vallen ze uit elkaar.
De koekjes zijn wat zachter dan die van het heerlijke havermout koekjes recept, maar wel heel erg lekker en een stuk gezonder!
Wat is jouw favoriete koekjes recept?
2 Comments
Deborah
08/05/2015 at 12:53Dat ziet er niet alleen lekker uit. Ik denk dat ze ook nog eens heel erg lekker smaken!!
Mijn koekjesrecept zijn nog steeds de standaard zandkoekjes… Maar die heb ik al even een poos niet gegeven.
Laura Kuiper
09/05/2015 at 18:23Ze smaken inderdaad heerlijk! :D
Zandkoekjes blijven ook heel erg lekker! Zal ik binnenkort ook weer eens maken :)